ada apa dengan_ H-A-R_-A-K-_A-H?

dipetik daripada>

Harakahdaily
Thu | Apr 30, 09 | 11:41:31 am MYT

Kami pertubuhan-pertubuhan NGO Islam yang bergabung di bawah PEMBELA menyeru seluruh lapisan rakyat Malaysia agar bertenang dalam menghadapi kemelut berkenaan dengan isu agama yang tercetus kembali baru-baru ini susulan kes Muhammad Ridzuan Abdullah dan Indira Ghandi.
Iklan
Seruan ini berasaskan pada kebimbangan kami bahawa isu ini boleh memberi kesan langsung kepada keharmonian hubungan di antara kaum di negara ini.

Perbicaraan ini masih dijalankan, baik di Mahkamah Syariah mahupun Sivil.

Justeru, PEMBELA berpandangan proses undang-undang perlu dibiarkan berjalan tanpa tekanan dari mana-mana pihak.

Kami ingin merayu semua pihak yang berkenaan dan pihak yang mempunyai kepentingan supaya jangan mengambil kesempatan dan memperalatkan perbezaan yang timbul di antara mahkamah syariah dan mahkamah sivil.

Sehingga keharmonian undang-undang dapat dipersetujui, PEMBELA meminta semua pihak menghormati undang-undang syariah dan undang-undang sivil.

PEMBELA tetap mematuhi ajaran Islam dan akan terus melaksanakan tugas dan tanggungjawab membela hak-hak orang Islam dan masyarakat Malaysia secara umumnya secara adil dan saksama.

PEMBELA sedang menjalankan kajian mendalam berkaitan konflik undang-undang syariah dan sivil dan bersedia mencari penyelesaian dengan mana-mana pihak.

Dalam menangani sebarang konflik membabitkan perundangan syariah dan sivil, PEMBELA menyarankan satu penyelesaian jangka panjang harus diusahakan agar ia mampu membawa kebaikan kepada semua pihak terbabit.

Sebarang perbezaan pendapat harus disalurkan menerusi proses perbincangan ilmiah membabitkan pelbagai pihak agar semua perbezaan ini dapat diselesaikan serta tidak menjejaskan kestabilan negara.

Kami juga menyeru agar umat Islam berterusan dalam bermunajat kepada Allah SWT dengan mengadakan solat hajat dan berdoa agar penyelesaian isu ini dapat dicapai dengan baik dan keharmonian Malaysia dapat ditingkatkan atas semangat persefahaman, muhibbah dan setiakawan di antara semua kaum.

Kenyataan Media
Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA)
29 April 2009 / 4 Jamadil
awal 1430. - mr_Ana nak ulas sedikit pasal kebanyakan mahasiswa, kenapa ada yang rasa membaca HARAKAH ini satu kesalahan??

sedangkan kita tidak boleh berpegang hanya kepada satu sumber maklumat sahaja. Media massa masa kini sangat banyak dan mempunyai kepentingan yang tersendiri dan konsep tersendiri. Sebagai mahasiswa ISLAM, seharusnya kita melihat media masa yang berunsukan ISLAM agar kita dapat kekal di atas landasan ISLAM, bukan berada di atas landasan yang lain dari ini.

Jika kita berkeyakinan yang HARAKAH hanya membawa mesej yang berkepentingan politik semata, mata sahlah mata hati kita telah terkeliru dengan teruk. Manakan sama perjuangan yang berunsurkan ISLAM dengan selain itu?

Matlamat hidup kita jelas, kita mahu tinggikan kalimah Allah di muka bumi ini, jadi sudah semestinya kita perlu bermujahadah untuk cari wadah yang terbaik untuk waqi' kita , malaysia.

Pada pendapat ana yang dhaif lagi lemah ini, kita setakat ini tidak dibolehkan mengangkat senjata untuk menyebarkan Islam sebagai mana Rasulullah SAW dulu, kita belum ada kuasa untuk menakluki negara-negara lain...Apa lagi untuk ISLAM bertapak di negara ini dengan menjalankan semua syariat Allah yang telah diperintahkan. Terimalah hakikat , negara kita belum lagi menjalankan sistem ISLAM yang syumul itu..kalau ya, buktikan!

Mungkin kita perlu post yang khas untuk sirah Kekasih Allah yang agung ini...
selagi ada kudrat, ana akan usahakan.

Semua yang pernah berlaku pada zaman kebangkitan Islam merupakan pedoman untuk kita...walau pada hakikatnya, kita ummah akhir zaman yang mana Islam itu akan kembali gharib(ganjil)...Tapi, jadilah dalam kalangan yang ganjil, kerana dengan itu, kita akan jadi orang-orang yang beruntung...insya ALLAH!!!
TAKBIR!!
0 Responses